Hvordan vælger man den rigtige opstrengning?
Opstrengningens hårdhed i relation til kraft og kontrol
I badminton er den direkte kontakt med fjerbolden ved et smash, et clear eller et drop selve badmintonstrengen. Meget af kraften i et badmintonslag kommer fra strengen. Derfor er det meget vigtigt at vide lidt om hvordan forskellen på badmintonstrengene og opstrengningens hårdhed kan påvirke dit spil. Det drejer sig alt sammen om opstrengningens hårdhed i relation til slagkraft og kontrol. Ved at justere hårdheden af opstrengningen, kan du justere mængden af kraft eller den kontrol du får fra enhver streng - tyk eller tynd. Der er en koordination imellem denne hårdhed, slagkraft og kontrol. Hårdhed og slagkraft er relateret. Ligeså er slagkraft og kontrol. Se nedenstående skema for hvilken betydning opstrengningen har. Eksempel: En blødere opstrengning øger slagkraften.
Opstrengning | Slagkraft | Kontrol | Holdbarhed | Føling | Vibration |
Blødere | Øger | Mindsker | Øger | Øger | Mindsker |
Hårdere | Mindsker | Øger | Mindsker | Mindsker | Øger |
Strengens tykkelse har også betydningen. En tyndere streng giver bedre spilleegenskaber, medens en tykkere streng har større holdbarhed.
At spille med en hård opstrengning
Hvis du får en hårdere opstrengning, vil du få en stivere "string bed". Med en stivere "string bed" får du bedre kontrol/føling, da fjerbolden springer væk fra strengen med det samme den rører strengen, dette tillader spilleren at kontrollere sit spil, og dets placering øjeblikkeligt. Hårdt opstrengede ketsjere med tynde strenge plejer at føre hurtighed til dine slag. Tro ikke at kontrol kun er til forsvar. Kontrol er evnen til at slå hårdt og placere bolden, hvor du vil have den. Vær opmærksom på, at hvis du opstrenger din ketsjer med samme hårdhed og ved brug af enten en tykkere eller en tyndere streng, vil du føle at den tyndere streng er strammere og derfor mindre kraftfuld end en tykkere streng. Tyndere strenge mister hurtigere hårdhed end tykkere strenge, og er altså ikke velegnet til opstrengning med for lav hårdhed.
I Malaysia er tynde strenge, som syntetiske mikrofiber strenge, normalt brugt til hårdt opstrengede ketsjere. Spillere ved, at hårdheden vil falde adskillelige procentdele efter at have spillet en uge eller to, så for at få det bedste ud af en tynd streng; skal hårdheden forøges en stor del.
Med en hårdt opstrenget ketsjer med tykke strenge, hvor strengen er trukket ud så den er tæt på den elastiske grænse - vil fjerbolden ikke være i stand til at komme hurtigt til din modstander, når du smasher med samme styrke som normalt, da "string bed'et" er så stiv og mangler så meget fleksibilitet og elastiskhed til at hjælpe dig med at overføre kraften. Derfor skal du bruge flere kræfter til dine smash, og tro mig, med flere kræfter og en hårdt opstrenget ketsjer vil du være i stand til at vinde point på dine smash, medmindre at du ikke har kræfter nok til at spille med en hårdt opstrenget ketsjer.
Hos hårdere opstrengninger med tynde strenge, vil du være i stand til at få noget mere elastiskhed men ikke holdbarhed. Med andre ord; hvis din ketsjer er for hårdt opstrenget, så du med din fysiske formåen ikke kan styre den, er det bedste at reducere hårdheden stille og roligt. Reducér ikke hårdheden drastisk, men reducér den et halvt eller et helt kilogram ad gangen, så du stadig har kontrol samtidig med at du forøger din slagkraft.
Alternativt, kan du opstrenge din ketsjer med en mere elastisk streng, der har mere kraft. Naturtarm og syntetiske mikrofiber strenge vil være et godt valg.
Enten opstrenger du med den samme hårdhed for mere kraft, eller forøger langsomt hårdheden med et halvt kilogram for at få mere kontrol samtidig med mere kraft.
Tænk over den kendsgerning, inden du opstrenger din ketsjer igen, at hårdt opstrenget strenge lettere sprænger end ikke så hårdt opstrengede strenge, fordi ved at trække strengen længere end dens elastiske grænse, vil den helt sikkert miste dens holdbarhed. Og selvom der er gjort fantastiske forbedringer i strengteknologien, er det uundgåeligt at undgå kendsgerningen, at en tyndere streng plejer at sprænge hurtigere end en tykkere streng. Og hvis du ikke er en af disse meget seriøse spillere, som vil opstrenge sin ketsjer igen tit, så prøv en tykkere streng, men selvfølgelig skader det ikke at prøve en tyndere streng engang imellem, for at se om den sprænger som forventet.
At spille med en blødere opstrengning
Hvis du bruger en blødere opstrengning, vil du have en mere elastisk "string bed". Med en elastisk "string bed", får du bedre føling med fjerbolden, da fjerbolden er i kontakt med strengene i længere tid, før den igen springer væk fra strengene, dette tillader spillere at justere deres kraftfulde smash øjeblikkeligt. Tynde strenge indvirker i, at fjerbolden vil lande "dybere" på den tynde streng, og herigennem søger for bedre kraftkontrol, en tynd streng vil også hjælpe med at minimere vindmodstanden, hvilket vil muliggøre spillere at fremskynde mere kraft. Ketsjere med tynde strenge, som ikke er så hårdt opstrengede, plejer at opbygge kraft på smashene og grundliniespil (baseline chopping). Udtrykket føling betyder, at selvom du rammer fjerbolden meget blødt eller udfører et drop, vil du stadigvæk være i stand til at placere fjerbolden, hvor du vil have den. Kraft betyder, at selvom du smasher med din normale styrke, vil fjerbolden kunne komme mod din modstander i højere fart.
Med blødere opstrengning på en tyndere streng, som strækker strengen rimeligt i forehold til den elastiske grænse, er der mere elastiskhed på strengen og mere plads til at strække strengen, resulterende i en mere bøjelig følelse på indvirkning af "string bed´et". Med hjælp fra den mere bøjelige "string bed", vil fjerbolden være i stand til på dine smash at komme med højere fart mod din modstander med normal styrke, da "string bed´et" har en god fleksibilitet og elastiskhed til at hjælpe dig med at overføre kraften. Men desværre, i modsætning til tykkere strenge, som er i stand til at holde hårdheden længere, plejer tyndere strenge, specielt mikrofiber strenge, at miste hårdheden hurtigt.
Uheldigvis, er det også på grund af denne bøjelighed; at spillere nogle gange finder det vanskeligt at justere og kontrollere slaget, når de skal slå et lob, og plejer at slå fjerbolden ud af banen. Derfor er du nødt til at justere styrken på dine slag, og tro mig, du vil være i stand til at tilpasse det godt efter at have øvet det i en periode.
For at få bedre kontrol, er den bedste måde at forøge hårdheden i din opstrengning stille og roligt. Forøg ikke hårdheden drastisk, men forøg den et halvt til et helt kilo ad gangen, så du stadig har kontrol over dit slag, samtidig med at du får mere kraft på. Vær opmærksom på, at en blød opstrengning med tykkere strenge, nok ikke tilvejebringer den elastiskhed, som er nødvendig, da tykke strenge plejer at være mindre elastiske, men dog mere holdbare.
Forskelligt klima påvirker hårdheden
Badmintonstrenge er følsomme overfor skiftende temperaturer og meget påvirket af klimaer i forskellige verdensdele. I Malaysia og andre sydøstasiatiske lande, er vejret temmelig varmt og fugtigt, derfor plejer hårdheden i opstrengningerne at falde hurtigt. Dog er strengene under disse forhold mere holdbare sammenlignet med strenge, som er i koldt og tørt vejr. Traditionelt, foretrækker de fleste af spillerne i disse regioner hårde opstrengninger, op til 10-11 kg, med tynde syntetiske mikrofiber strenge.
Badmintonstrenge er temmelig skrøbelige i kolde og tørre lande, som Europa, USA og Canada. Derfor er ketsjere opstrenget med en meget lavere hårdhed. Omkring 8 kg er mest anbefalet for at få tilsvarende kontrol og kraft, samtidig med at holdbarheden bevares.
Forskelligt materiale i fjerbolde påvirker hårdheden
I Malaysia og andre asiatiske lande bruges fjerbolde hyppigst til kampe på alle niveauer. Favorit hastigheden på en fjerbold i disse regioner er enten 76 grains (langsommere) i en mindre hal eller 77 grains (hurtigere) i en større hal. Da fjerbolde er mere fleksible og vejer omkring 5 til 6 gram, har de ikke den store indvirkning på badmintonstrenge, resulterende i mere holdbare strenge i disse regioner. Derfor er den mest spændstige streng favorit-valget for spillere i disse regioner.
Traditionelt er plastikfjerbolden blevet favorit blandt spillere i Europa, USA og Canada. På grund af dens plastiske natur, er plastikfjerbolden mindre fleksibel og har en stor indvirkning på badmintonstrenge, som kan være skyld i flere sprængte strenge. En tykkere og blødt opstrenget streng vil løse "sprængnings" problemet, men spillere skal have en del hårdhed, for at kunne balancere kontrol og kraft lige, som er en forudsætning for en god badmintonkamp.